Fettisdagen!

Två semlor har det blivit idag... Minst en för mycket med andra ord...
Men å andra sidan är det ju bara idag man skall äta dem!
Så nu får det ej bli fler för mig i år!






Fastlagsbulle
är detsamma som en semla, dvs en bulle av vetemjöl med grädde, mandelmassa och flursocker. Fastlagsbulle har möjligtvis en äldre och/eller regional klang än ordet semla, men tros vara en försvenskad form av ett danskt ord (fastlavnsbolle) som i sin tur är en fördanskning av ett svenskt ord. Fastlagsbulle är fortfarande den vanligaste benämningen på bakverket i Skåne. På finlandssvenska heter dessa bakverk också fastlagsbulle, semla i Finland är nämligen det man kallar fralla eller småfranska i Sverige.

Traditionellt brukade dessa bakverk ätas antingen på bullamåndagen (fastlagsmåndagen) i Skåne eller på fettisdagen (fastlagstisdagen) längre norrut. Nu för tiden äts den under i princip hela vinterhalvåret, från november till påsken.
Detta enligt susning.nu






Men...

Det finns också en gammal historia om hur semlan uppstod:

Det var en gång ett litet, litet land långt borta. Det lilla landet var ett mycket vackert land. Där fanns inga berg, men överallt bredde böljande gula sädesfält ut sig. Och överallt i det lilla landet malde man mjöl. Underbart, fint mjöl som man bakade fantastiska kakor och bröd av. Kungen i det lilla landet hade ett stort intresse. Det var just att äta gott bröd och goda kakor. Han älskade också omväxling. Därför fick bagarna i det lilla landet ständigt hitta på nya bröd och kakor. Men en dag tog deras fantasi slut. Det kom inte fram fler nya kakor och bröd.

"Jag vill ha omväxling" klagade kungen. Ni måste hitta på nytt. Men bagarna kunde inte. Då kom kungen på en idé. Det var så, att han hade en mycket söt dotter. Så söt att friarna stod i kö. Men kungen hade inte lovat bort henne åt någon. "Jag utlyser en tävling" sa kungen. Den som kan hitta på det godaste bakverket av alla ska få min dotter. Nu var det så, att en ung soldat i kungens vakt sedan länge älskade prinsessan i smyg. Men han hade ingen chans att få träffa henne. "Vad ska jag göra?" klagade han för sina vänner, "jag kan ju bara baka vetebullar, inget annat." "Men du bakar världens godaste vetebullar" svarade vännerna. "Det räcker inte" sa soldaten. Det måste vara något ännu godare. "Jag vet, mandelmassa är minst lika gott, sa en av vännerna." "Nej, vispgrädde är godare" sa en annan.


Och då fick soldaten en idé! En vetebulle som innehöll både mandelmassa och vispgrädde måste vara det godaste som fanns. Så han bakade bullar. Han gjorde ett hål inuti dem. Och hålet fyllde han med mandelmassa och vispgrädde. Kungen blev galen av förtjusning. Han åt så mycket att han nästan blev sjuk.
Därför bestämde kungens rådgivare att det nya bakverket bara skulle ätas en gång om året. På fettisdagen. Man fick ju inte riskera kungens hälsa. Prinsessan blev förtjust hon också. "Du är inte bara duktig på att baka. Du är påhittig också" sa hon till soldaten. Och de gifte sig och levde lyckliga i alla sina dagar...



Kommentarer
Postat av: Mia

Fast det är ju faktiskt TVÅ dagar om året man får äta semlor/fastlagsbullar... Fettisdagen och söndagen innan (fastlagssöndagen).

Men detta var ju egentligen bara uppvärmning för årets riktigt viktiga bakelsedag som också innfaller i februari: Maria-dagen den 28:e!

Då blir det vaniljfyllda mariabullar så det står ut genom öronen på en!!! =)

2009-02-25 @ 12:47:52
URL: http://miabw.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0